Hvorfor mænd dør før kvinder – og kvinder dør af skræk

Er jeg er en pylremor? Selv om jeg ikke er meget for at indrømme det, så er der nok en vis sandhed i det. Mine børn har altid haft en relativ vid komfortzone, og den der med at de stopper, når de kommer for langt væk, den har aldrig rigtig holdt.

Mine unger er ikke svære, selv om de indimellem kan drive mig halvt eller helt til vanvid. De er sgu nogle gode, skønne og fornuftige unger, som har et relativt koncept om verden allerede. Vi skal bare lige arbejde liiiiidt mere med den lilles evne/vane/uvane med at kaste med ting, når han bliver vred. Her er der stadig ret meget rum for forberding…

Well, frem til pointen. Jeg er nok lidt for god til at sige “pas på” – også selv om de er nogle skide søde unger, som kender grænserne. “Pas nu på, når du løber ned af bakken”. “Pas lige på med ikke at cykle for stærkt”. “Pas på, du ikke taber den”. Du ved, den type, hvis indre biograf spiller lidt for meget katastrofefilm, uden at der nødvendigvis er helt så meget grund til det. Eller er der? Er det bare en dårlig vane?

Min mand siger ofte, at så må de sgu slå sig. Så må de lære, at noget var dumt eller farligt. Min fornuft tænker, at han da har ret – de kan og skal ikke pakkes ind i bobleplast hele livet. Mit moderhjerte skriger, at han skal klappe i. For jeg har sgu ikke lyst til, at de skal slå sig hårdt eller ende i noget, der er farligt. Det er et spørgsmål om for lidt og for meget – og jeg er jo ganske udemærket klar over, at jeg skal give slip. Men lad mig lige gøre det gradvist, ikke? 😛

Derfor var det med sammenvredne hænder og med hjertet oppe i halsen og noget nær opkastfornemmelse, at jeg i dag så til imens min 7-årige datter ræsede for fuld smadder ned af en stejl, asfalteret bakke på sit løbehjul. Hurtigere og hurtigere på regnvåd asfalt. Jeg nåede at sige “Pas på. Det kan være glat, når det har regnet” – sådan ca 30 sekunder før hendes far råbte “Bare giv den fuld gas”. Hun lyttede tydeligvis mest efter sin far.

Der skete ikke noget, men der var fuld gang i biografen, siger jeg dig. F**k mand, hvor min krop reagerede, og jeg hadede min mand en lille bitte smule lige dér.

Sådan havde jeg det også lidt dagen før, hvor jeg kommer ud for at tømme postkassen og jeg til min store overraskelse ser min datter cykle ud i rundkørslen for enden af vejen. Du ved, en af de der “rundkørsler”, som bare er tegnet på vejen og som ingen rigtig respekterer alligevel. For mig så det ud som om, at hun  kørte ud uden at se sig for, og en del af mit indre døde lidt i det øjeblik. Der havde hun aldrig været før alene.

Jeg prøvede at forholde mig i ro, til hun igen lavede 2 meter lange bremsespor på vejen foran mig. “Kiggede dig dig for????”, gispede jeg. “Ork ja, mor. Far sagde, at jeg gerne måtte! og der kom jo ingen biler.”
Jeg vil virkelig ikke mistro hende, men jeg er også pinligt bevidst om, hvor distræt, hun i øjeblikket er, og hvor meget hun kører på autopilot.

Mænd ser ikke farer på samme måde som kvinder – og i den henseende kan det godt undre lidt, at det var dem, der var jægerne i stenalderen. Bjørn? Naaaah, den gør nok ikke noget. Haps. Død.
Jeg ved godt, at jeg skal give slip. Og jeg ved også godt, at det nu engang er godt nok, at min mand indimellem bare lader dem gøre ting, så jeg ikke skaber små neurotiske individer, hvor min hensigt er at opdrage dem som selvstændige små væsner med en god portion ben i næsen. Fornuft og følelser er i en indre kamp som vel egentlig bare hedder moderskab.

Jeg hedder Mette og jeg er en pylremor.

Som det siges: Giv mig sindsro til  at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre,  mod til at ændre de ting, jeg kan,
og visdom til at se forskellen.

Imens jeg øver mig, så er der altså en grund til, at kvinder lever længere end mænd (og forsøger at lade vores børn gøre det samme!). 

 

7 comments / Add your comment below

 1. Hahaha – det kender jeg godt! jeg prøver også at balancere mellem at lukke øjnene og krydse fingre for at de klare det, og så holde dem i stram snor

  sender dig lige to billeder, som opsummerer det meget godt

 2. Jeg tænker det nok var meget smart, at de var ude for at jage – altså, hvis man nu gemte sig hver gang man så en bjørn endte man nok ikke med vildt meget mad på bordet, vel? 😉

  Jeg har tre drenge, der alle har spist fyrværkeri, så det der med at sidde ned findes ikke. Men det der med at kravle i alt og slå hinanden og insistere på at ALLE tre skal prøve rutsjebanen på samme tid? Jo, det klarer de skam meget fint.

  Så jeg sidder der og siger “Ej hvor du dyyygtiiiiig!” mens jeg skider grønne grise og sidder i en spring-position SKULLE der nu være behov for at gribe ungerne.

  Men nej, jeg er heller ikke pylremor, kun… lettere bekymret. Host.

  1. Point taken med jægerne og bjørnen 🙂

   Jeg skal nok lære det på sigt, da anden arving er dreng og der nok ikke kommer færre af den slags episoder. Så er det godt, at vi kan se toppen af skadestuens bygning, når vi går ned for enden af vejen 😛

   Kh, Mette

 3. Det er også i orden at være pylremor så længe de ikke begrænses i deres motoriske udvikling. Men shit altså der kan squ virkelig hurtig ske noget virkelig forfærdeligt og de ser bare ofte ikke selv konsekvensen før det er for sent. Så vi voksnes erfaring og fremsynethed skal hjælpe dem til de selv kan

  1. Tak for svar <3 Jeg øver mig dagligt i at give slip, blive siddende på bænken og holde på hænderne, når de kravler op i træet eller på den højeste sten, i ikke at sige så meget "pas på", på ikke at forestille mig, at de bliver kørt ned, når de selv krydser nye veje – fysisk og i overført betydning. Damn it, lille moderhjerte. Du er en skrøbelig størrelse, selv om du synes at kunne rumme uendeligt meget.

   Kh, Mette

Skriv et svar